Login
+Follow
Login

Vildmarksliv-Bushcraft

By ungnaturkraft on 2013.05.24 In Bushcraft

evolution

 

 

 

 

 

Evolution

 

Introduktion

I urminnes tider har människan vistats i naturen och framför elden. Från stenåldern till nutid. Under alla tidsperioder har han anpassat sig till utvecklingen genom att utveckla verktyg och metoder för att överleva och klara vardagen. De lärde sig tekniker för att navigera, jaga och samla. Dessa människor kallades för samlarjägare. Människan lärde sig inte göra upp eld för mer än 12000 år sedan. Det första jaktvapnet var bara konstruerat av några pinnar. Olika tekniker utvecklades under många tusen år för att jaga, fiska och göra upp eld.
Nutidens människa som fortfarande använder sig av dessa metoder i det moderna samhället är aboriginerna i Australien. De samlas fortfarande framför elden för att ha rådsmöten, ceremonier och byta kunskaper med varandra. Deras förmåga att förstå naturen och dess invånare är unik i dagens samhälle, då dessa kunskaper försvinner mer och mer.

Idag använder vi spontana, kravlösa, uppfinningsrika och det lärande friluftslivet i allt mindre grad i takt med utvecklingen i samhället. För bara 20 – 30 år sedan var det mera vanligt att barn och ungdomar gick mer spontant ut i naturen och byggde kojor med sina föräldrar av naturmaterial.

Idag i det snabbväxande och stressiga samhället skall även friluftslivet vara fartfyllt och det skall gå fort i utövandet även när det gäller kojor. T.ex mer spik, skräp, mattor och dyl tas med ut i när naturen för att påskynda processen.

Med Vildmarksliv-Bushcraft vill jag dela med mig av mina och andras kunskaper för att kunna återgå mer tillbaka till det enkla och spontana friluftslivet. Med hjälp av inlägg och video instruktioner kommer jag att dela med mig till er.

 

samlar jägare Jag Bågdrill

0 Responses to "Vildmarksliv-Bushcraft"

    Comments (0)

    Leave a comment

    E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *
    *
    *

Adrian Clarke

Utbildade mig till fritidsledare 1997 och valde naturinriktning då naturen är en av mina största passioner.

Har sedan dess kompletterat med universitets studier i utomhus pedagogik.

Arbetar idag med ungdomar som har halkat lite snett i livet. I mitt arbete använder jag gärna friluftsliv och naturen som metod.

Detta får ni även följa under våren med Expedition-Kebnekaise.

Jag hjälper även Johan på Nordic Bushcraft med kurser som assisterande instruktör.

Hoppas ni kommer att tycka om att följa arbetet med ungdomarna, men även mina egna äventyr.

Ni kan även följa mina filmer på Youtube (Ungnaturkraft)

Mvh

Adrian Clarke

+Follow

Login