Login
+Follow
Login

Ungnaturkraft-Expedition Kebnekaise final report

By ungnaturkraft on 2013.08.27 In Expedition-Kebnekaise

Ungnaturkraft-Expedition Kebnekaise

#Ungnaturkraft friluftsprojektet drog igång i våras. Ungdomarna har under projektets gång fått en friluftsteknisk utbildning och kunskaper för att vistas i fjällmiljö. Projektet startade i mars 2013 och vi avslutade med en expedition till Kebnekaise fjällstation.

#Naturen har en läkande kraft och är bra för självkänslan. Målet för expeditionen var att ungdomarna skulle nå fjällstationen. Ungdomarna satte sedan ett gemensamt mål under resans gång. De skulle nå sydtoppen på Sveriges högsta berg. Som ledare i projektet och med vetskapen om hur tufft det är att vandra till toppen förklarade jag hela tiden för ungdomarna vad de hade att förvänta sig, men satte fortfarande inte upp det målet utan utryckte att målet är att ta sig till fjällstationen.

Avresa till Nikkaloukta påbörjades den 21 juli. Första övernattningen hade vi planerat i närheten av #Storforsen. Efter ett besök vid Storforsen begav vi oss till brudforsen för att slå läger. ”helt underbart vackert”

Efter övernattningen fortsatte vi resan till Nikkaloukta. Väl framme i #Nikkaloukta fattade vi beslutet att vandra så långt vi orkade under natten för att sedan slå lägger närmare fjällstationen. Det slutade med att vi vandrade 16 km och slog läger kl.04:00.

Utvilade och tankade med ny energi fortsatte vandringen till fjällstationen på onsdagen.
Väl framme så fick grabbarna vila och se sig omkring vid fjällstationen. Med stor målmedvetenhet och med känslan av att de kunde nå sydtoppen. Beslutades det att vi skulle göra ett topp försök.

Klockan 04:00 på torsdags morgon begav vi oss av mot toppen. Efter en tuff #vandring på 9 timmar når grabbarna toppen kl:13:00.

Några uttryck som vi fick höra från grabbarna under expeditionen ”fan! Det mäktigaste jag någonsin har varit med om”, ”helt underbart”, ”jag är så stolt över mig själv” och ”fan! vad jag har övervunnit mycket”.
#Expedition #Kebnekaise 2013 är nu avklarad. Jag att tar av mig hatten till grabbarna som har övervunnit rädslor för höjder och hittat en motivation inom sig själva för att genomföra hela expeditionen. En ny expedition planeras till 2014 med en ny grupp. Vart vi ska är ännu inte bestämt.

#Adrian Clarke

Video Länk

0 Responses to "Ungnaturkraft-Expedition Kebnekaise final report"

    Comments (0)

    Leave a comment

    E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *
    *
    *

Adrian Clarke

Utbildade mig till fritidsledare 1997 och valde naturinriktning då naturen är en av mina största passioner.

Har sedan dess kompletterat med universitets studier i utomhus pedagogik.

Arbetar idag med ungdomar som har halkat lite snett i livet. I mitt arbete använder jag gärna friluftsliv och naturen som metod.

Detta får ni även följa under våren med Expedition-Kebnekaise.

Jag hjälper även Johan på Nordic Bushcraft med kurser som assisterande instruktör.

Hoppas ni kommer att tycka om att följa arbetet med ungdomarna, men även mina egna äventyr.

Ni kan även följa mina filmer på Youtube (Ungnaturkraft)

Mvh

Adrian Clarke

+Follow

Login