Login
+Follow
Login

Vilse i svamskogen! del 2

By ungnaturkraft on 2013.09.06 In Allmänt friluftsliv Bushcraft

Vilse i svampskogen!

Del 2

I första delen av vilse i svampskogen skrevs det om vad ni bör göra om en vilse situation skulle uppstå. Idag skall vi titta närmare på vad som finns i ryggsäcken och hur de kan användas.

Kommer ni ihåg den här bilden? Innehållet är en rekomendation.

kånken fylld

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kniven, det är ganska självklart vad ni skall ha den till. Den kan vara till hjälp att tillverka saker med, men framför allt underlättar det att förbereda bränsle till elden med och vara till hjälp vid eventuellt ett bygge av ett skydd för natten. En robust morakniv räcker gott och väl.

 

Karta och kompass är alltid bra att ha med sig i packningen då det kan hjälpa er att hitta rätt. Med andra ord om ni har med en karta och kompass på området borde ni inte gå vilse, men det kan hända ändå. Lär er hantera en karta och kompass på rätt sätt så minimeras risken att gå vilse avsevärt.

 

Vattenflaska är ett måste då vätskebrist maximerar förvirring och försämrar förmågan att tänka klart. Prestationsförmågan avtar kraftigt med andra ord.

 

Ståltermos är inte bara bra till att ha med sig sin varma chocklad eller kaffe i, den kan också ge dig möjlighet att värma vatten över elden. Du kan t.ex värma tall eller granbarrs te i den. Det kan ha en väldigt upphöjande effekt vid en vilse situation och det höjer även din kroppstemperatur. Koka upp vattnet så det bubblar så renar du vattnet tillräckligt. Stora bubblor inget trubbel, Inga bubblor mycket trubbel.

 

Eldpåse är en klar fördel att bära med sig då du har torrt tände i den och flera metoder att göra upp eld i den. Vad den bör innehålla och elden kommer vi att titta på i ett annat avsnitt.

 

Ficklampa underlättar när mörkret infaller och ger trygghet i mörkret. Ha gärna några extra batterier i ryggsäcken också.

 

Tarp/Pressening underlättar när ni måste bygga ett skydd. Det både spar energi och tid.       Vi kommer att titta på detta i ett senare avsnitt.

 

Paracord/Lina är det svåraste och mest tids ödande att återskapa i naturen. Dessa hjälper dig att spänna upp tarpen eller presseningen. 550 paracord är det bästa att bära med sig för att den innehåller 7 stycken innerständer som går att dra ut och har ni 10m så har ni helt plötsligt 70m snöre. Innestränderna går även att använda som fiskelina i värsta fall.

 

Torrfoder är bra att bära med sig om i skulle behöva vistas ute en längre tid men absolut inget måste då människan klarar sig längre utan mat än vatten. Jag skall inte gå in på det här, för då skulle det krävas mycket mer utrymme än vad som redan har skrivits.

 

Hårda karmeller är mycket bra att ha med sig som energireserv och kan sugas på en längre tid.

 

Ullfilt/compakt sovsäck underlättar vid en kall natt. En ullfilt är tung att bära men har en värmande funktion även om den är blöt. En compakt sovsäck tar mindre plats och väger mindre. Den kan ni krypa ner i under ert skydd och det ger ett extra värmelager.

 

Vad ryggsäcken innehåller och hur de olika sakerna ser ut och dess storlek förändras med tiden när ni skaffa er mer kunskap och verktyg för att vistas ute i en överlevnadssituation.

 

Med det sagt menar jag inte att ni måste gå en överlevnadskurs alá hardcore utan det kan hjälpa att gå en bushcraft kurs, orienteringskurs eller bara lära er att leva med naturen mer än emot den. Bara att lära sig göra upp eld på olika sätt och vilka material som är bäst att använda kan hjälpa. Med sunt förnuft och förberedelser kommer man långt.

 

I de kommande avsnitten kommer vi att gå in lite närmare på vissa saker i ryggsäcken.

 

 

 

Skrivit av Adrian Clarke

 

0 Responses to "Vilse i svamskogen! del 2"

    Comments (0)

    Leave a comment

    E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *
    *
    *

Adrian Clarke

Utbildade mig till fritidsledare 1997 och valde naturinriktning då naturen är en av mina största passioner.

Har sedan dess kompletterat med universitets studier i utomhus pedagogik.

Arbetar idag med ungdomar som har halkat lite snett i livet. I mitt arbete använder jag gärna friluftsliv och naturen som metod.

Detta får ni även följa under våren med Expedition-Kebnekaise.

Jag hjälper även Johan på Nordic Bushcraft med kurser som assisterande instruktör.

Hoppas ni kommer att tycka om att följa arbetet med ungdomarna, men även mina egna äventyr.

Ni kan även följa mina filmer på Youtube (Ungnaturkraft)

Mvh

Adrian Clarke

+Follow

Login